Αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου: Τι πρέπει να προσέξετε

Στις μέρες μας είναι όλο και πιο πολύ αυτοί που θα αγοράσουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο αντί για καινούργιο. Πολλές φορές υπάρχει φόβος για πειραγμένα χιλιόμετρα, μηχανικές βλάβες ή ακόμη και αν είναι τρακαρισμένο και το παρουσιάζουν σαν να είναι ολοκαίνουργιο και ατρακάριστο. Τι θα ήταν χρήσιμο να προσέξετε όταν θέλετε να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο:

Γυρισμένα χιλιόμετρα

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της αγοράς ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου είναι τα γυρισμένα χιλιόμετρα. Στις μέρες μας υπάρχουν «επαγγελματίες» για αυτή τη δουλειά και μάλιστα το κάνουν τόσο καλά που ούτε στην αντιπροσωπεία δεν μπορούν καταλάβουν αυτή την απάτη. Η εύκολη λύση όπως θα σκεφτούν πολλοί είναι η αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από ένα ιδιώτη με το σκεπτικό πως μόνο κάποιος έμπειρος ξέρει να γυρίζει τα χιλιόμετρα μιας και δεν μετριούνται αναλογικά τα χιλιόμετρα στα σύγχρονα αυτοκίνητα. Δεν είναι όμως σωστή σκέψη αυτή γιατί ακόμη και ο ιδιώτης μπορεί να γυρίσει εύκολα τα χιλιόμετρα, ευτυχώς όχι τόσο έμπειρα. Aν κάνετε μία έρευνα τον αριθμό του τηλεφώνου του στο Google πιθανώς μπορεί να δείτε κι άλλες αγγελίες με άλλα αυτοκίνητα που μπορεί να πουλάει. Ειδικά όταν λέει ότι δεν είναι στη κατοχή του το αυτοκίνητο αλλά το «πουλάει» εκ μέρους κάποιου άλλου, τότε θέλει προσοχή! Συμπεραίνουμε πως πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να γνωρίζετε το άτομο από το οποίο θέλετε να αγοράσετε το αυτοκίνητο. Αν πάλι επιθυμείτε να αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από κάποιον έμπορο ή από κάποια μάντρα καλό θα ήταν να ζητήσετε κάποια εγγύηση, μάλιστα γραπτή, η οποία θα σας διασφαλίζει πως όντως δεν έχει γυρισμένα χιλιόμετρα και ο έμπορος σας παρέχει όντως αυτά που σας υπόσχεται. Σιγουρευτείτε από που θα αγοράσετε το αυτοκίνητο σας, είναι μια πολύ σημαντική αγορά αυτή.

Για να βρείτε τα πραγματικά χιλιόμετρα του αυτοκινήτου:

  • Ζητήστε το βιβλίο service του αυτοκινήτου και ελέγξτε τη γνησιότητα αλλά και τις ημερομηνίες που έχουν γίνει καταγραφές των service σε σχέση με τα χιλιόμετρα του αυτοκινήτου.
  • Ζητήστε από την αντιπροσωπεία να σας δώσει πληροφορίες για το ιστορικό συντήρησης, με βάσητον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου.

Βιολογικός καθαρισμός

Όπως είναι φυσιολογικό πρέπει να πραγματοποιείται ένας καθαρισμός «μέσα-έξω» του αυτοκινήτου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ιδίως στην εποχή του κορονοϊού. Αλλά όταν είναι να αγοράσεις μεταχειρισμένο αυτοκίνητο επιβάλλεται ένας καλός καθαρισμός. Τότε δεν μιλάμε για το κλασσικό πλύσιμο «μέσα-έξω» αλλά για βιολογικό καθαρισμό, γιατί μόνο με τον βιολογικό καθαρισμό μπορούν να απομακρυνθούν όλα τα μικρόβια. Ο βιολογικός καθαρισμός επιτυγχάνεται με ειδικά μηχανήματα ψεκασμού – τριβής και ταυτόχρονης αναρρόφησης υγρών – στερεών. Παράλληλα, συνδυάζεται το τρίψιμο με ειδική βούρτσα στην ταπετσαρία του αυτοκινήτου, στα καθίσματα στις πλαϊνές ταπετσαρίες, τις μοκέτες, τα πατάκια, αλλά και στο χώρο αποσκευών. Με αυτό τον τρόπο, απομακρύνονται επαρκώς τα μικρόβια, οι βρωμιές, η σκόνη, τα ακάρεα, τα καυσαέρια, οι τρίχες των σκύλων κ.α. Για αυτό είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί βιολογικός καθαρισμός του αυτοκινήτου σας προτού αποφασίσετε να το αγοράσετε.

 

Γενικά

Αρχικά ελέγξτε και μόνοι σας τη κατάσταση του αυτοκινήτου, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας χωρίς εξοπλισμό ακολουθώντας τα εξής βήματα. Ξεκινήστε με το χρώμα του αυτοκινήτου, δείτε προσεκτικά αν έχει ελαφρώς διαφορετικό χρώμα σε κάποια πόρτα ή σε κάποιο φτερό, αν ναι τότε έχει ξαναβαφτεί και πρέπει να μάθετε το λόγο. Ελέγξτε τους αρμούς του αυτοκινήτου, δηλαδή το κενό που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο κομμάτια λαμαρίνας. Για παράδειγμα δείτε αν το κενό ανάμεσα από τα φτερά με το καπό είναι το ίδιο και από τις δύο πλευρές, αν όχι τότε ίσως έχει υποστεί κάποιο χτύπημα το αυτοκίνητο και πρέπει να διερευνήσετε βαθύτερα το θέμα. Ελέγξτε το εσωτερικό του αυτοκινήτου, μπείτε στη θέση του οδηγού φτιάξτε το κάθισμα όπως σας βολεύει, ανάψτε τον κινητήρα και δοκιμάστε όλους του διακόπτες που ενεργοποιούν τις ηλεκτρονικές λειτουργίες. Δοκιμάστε πως δουλεύει τον A/C όπως πρέπει, δοκιμάστε τα φώτα,  το «φλας», τα «αλάρμ», το ηχοσύστημα, παίξτε με την οθόνη αν διαθέτει. Επιβεβαιωθείτε αν τα καθίσματα ρυθμίζονται όλα κανονικά, ειδικά αν είναι 3-πορτο να «διπλώνουν» γρήγορα ώστε να μπορούν να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται οι επιβάτες εύκολα. Όσο αφορά για τα μηχανικά μέρη ελέγξτε τα λάδια του κινητήρα, δείτε για τυχόν διαρροές από τον κινητήρα και πιθανές βλάβες όπως κομμένα κολάρα ή άλλα φθαρμένα εξαρτήματα που είναι προς αντικατάσταση.

Η εταιρία μας εφαρμόζει σε όλα μας τα αυτοκίνητα βιολογικό καθαρισμό ώστε να είναι σαν να αγοράζετε ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο. Δίνεται το βιβλίο συντήρησης αυτοκινήτου, που περιλαμβάνει πλήρη στοιχεία συντήρησης και επισκευής του αυτοκινήτου. Σας δίνουμε γραπτή εγγύηση πραγματικών χιλιομέτρων και έχετε την δυνατότητα επαλήθευσης πως είναι σε άριστη κατάσταση.